Протестното писмо на специалистите от музеите, галериите и библиотеките в Република

...
Протестното писмо на специалистите от музеите, галериите и библиотеките в Република
Коментари Харесай

РИМ-Варна: Подкрепяме протеста срещу пренебрежението на държавата към културата!

Протестното писмо на експертите от музеите, галериите и библиотеките в Република България по отношение на признатия на  първо четене държавен бюджет за 2022 година, изпратиха от РИМ-Варна до Varna24.bg. 

Специалистите от музеите, галериите и библиотеките декларират своята воля за митинг против несправедливото систематизиране на средствата за финансиране и подпомагане  активността на културните институции в България.

Увеличението на средствата  за националните и районните музеи и галерии по отношение на предходната година е с 5%, а това за районните библиотеки е с 9.2%.

Още по време на служебното държавно управление от браншовата организация на музейните експерти са договорили с 50 на 100 нарастване на стандарта за прехрана на галериите и музеите. В подписания Браншови трудов контракт е заложено нарастване на минималната работна заплата и нарастване на % за прослужено време. Клаузите в този контракт, влезнал в действие от началото на тази година няма да бъдат изпълнени. Затова и работещите в културните институции стачкуват с искане средствата за прехрана да бъдат увеличени с 50 на 100.

" Ние, от Регионален исторически музей-Варна, заставаме зад нашите сътрудници от цяла България и ги поддържаме в този алегоричен митинг! Всеки един от нас декларира своя митинг против пренебрежението на Държавата към културата и историческото завещание на нашия народ!

Въпреки несправедливото отношение и неуважение към културните институции в България, протестираме алегорично и оставаме на своите работни места в интерес на нашите съграждани! 

Ние всички имаме принос и роля в опазването и съхраняването на груповата ни памет и просвета!

Екипът на РИМ-Варна ".

Ето и писмото, споделено с медията ни:

НФ " Култура " към КТ " Подкрепа " провежда протестни дейности от 14 февруари 2022 година под наслов: " За повече пари в бюджета за музеи, галерии и библиотеки! “

Ние, експертите в музеите, художествените галерии и библиотеките, остро протестираме против дребния размер на средствата, предвидени за тяхното развиване в плана за държавен бюджет за 2022 година!

Увеличението на парите за националните и районните музеи и галериите по отношение на предходната година е с 5%, а това за районните библиотеки е с 9.2%!

Силно сме възмутени от тези числа! Те не приказват, а крещят за пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото завещание на нашия народ. А това значи – и към неговото достойнство, самолюбие и национално самочувствие.

Организираме всеобщи протестни дейности във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Подготвяме подписки за поддръжка на настояванията ни. Ще протестираме спокойно, само че и упорито – с лозунги и плакати. В дните на митинга ще ни намерите във всички музеи, галерии и библиотеки в страната. Ще отворим още по-широко вратите им за всички, за които българската просвета, българската свяст към момента значат нещо!

Ще ни познаете по отличителните протестни лентички на реверите. Настояваме за нарастване на бюджета на националните и регионалните музеи, галериите и библиотеките, което да даде най след това заслуженомузеи, галериите и библиотеките, което да даде най след това справедливо самопризнание на заетите в бранша!

Нашите претенции са:

1. Да бъде повишен с 50% Единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център " Двореца “ и Българската национална филмотека, Регионалните музеи, библиотеки и галерии.

2. Да бъде въведен Единен разходен стандарт за издръжка (преминаване към делегиран бюджет) на останалите 50 музея, които все още са финансирани като локални действия.

3. Да бъдат избрани средства за въвеждане на допълващ стандарт за ръководените открити площи от музеи, библиотеки и галерии.

4. Да бъдат направени нормативни актове, с които да бъдат обезпечени културните институти /извън единния разходен стандарт за издръжка/, в допълнение средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието.

5. Да бъде въведен спомагателен стандарт за активност, обвързвана с попълване на музейните и библиотечни фондове, възобновяване на непрекъснати и краткотрайни експозиции, изложения, цифровизация на движими културни полезности и библиотечни единици, представяни онлайн, издаване на каталози, изявления, вести, рекламни материали и други

Обръщаме се към депутатите, министрите и политиците, към цялата българска общност: Подкрепете ни! Нашите претенции са обективни, тъй като те целят запазването на българската просвета.

Заявяваме че, в случай че настояванията ни не бъдат чути, ще предприемем ефикасни протестни общонационални дейности.

НФ " Култура "

КТ " Подкрепа "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР